The Quarry transforms trees into musical sculpture for local school children

Jan 23, 2019

A new musical sculpture crafted from wood sourced from The Quarry site has been installed at Willow Bank Primary School by The Quarry’s developers L&Q and The Anderson Group.

The new xylophone sculpture will be used as part of a ‘sensory experiences’ learning programme for the school’s more vulnerable students and will eventually take permanent residence at The Quarry’s new state-of-the-art primary school, Lime Wood Free School, upon the school’s completion.

As part of a wider sustainability programme for The Quarry, supported by sculptors Jeff Higley and Arthur Mowbray, the xylophone will be accompanied by several items transformed from wood from The Quarry site, including a totem pole, school plaque and decorative wooden leaves. Find out more about the project here

Claire Ingrams, Executive Head teacher at Willow Bank Primary School and The Quarry’s new Lime Wood Free School said:

“It’s great that Thamesmead pupils will be able to benefit from the sculpture in advance of Lime Wood Free School opening. The xylophone gives us a fantastic opportunity to engage our students at Willow Bank Primary School in learning outside the classroom and to teach them the importance of local nature.”

With sustainability at its heart, The Quarry will establish high quality, considered living and community spaces which encourage nature and build on the ecology of the site. Innovatively designed houses are accompanied by a 3.25 hectare ecology area, while a network of safe cycle routes and walkways wind between the wealth of green expanses that span the development. Three-bedroom homes at The Quarry are currently available to purchase with Shared Ownership, from £182,000 for a 40% share.

Limewood Free School will be a new three-form primary school run by the Woodland Academy Trust offering places to schoolchildren in Erith.  Designed with the pupils in mind, the school’s circular shape maximizes natural daylight, with all of the classrooms facing out over the development and beyond.  The boundaries between internal and external spaces have also been purposely blurred with each classroom benefiting from a dedicated outdoor teaching space in the form of a balcony or terrace.

Lucy Chitty, Sales and Customer Services Director for L&Q’s South region, said:

“We are delighted to see the sustainable ethos of The Quarry bought to life through the new musical sculpture and proud that the development has brought new life to the disused quarry, whilst protecting the local ecology of the site.

 This considered approach extends to the design of Lime Wood Free School – its circular shape will maximise natural daylight, with all classrooms facing out over the new neighborhood and beyond, while also benefiting from a dedicated outdoor teaching space.”

Sean Emmett, Group Development Director at The Anderson Group added:

“At Anderson’s we take sustainability really seriously. It was important to us when we began work on The Quarry development that any significant trees that were removed as part of the construction were reused so it’s fantastic to see the children at Willow Bank’s enthusiasm for the new musical sculpture.”

Prospective homebuyers can find out more about the homes available with Shared Ownership at The Quarry through L&Q’s PricedIn. To receive the latest updates from The Quarry, register your interest or follow the development on Facebook and Twitter.

 


« Back